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OSM/EE DECISION SHEET 

Category Standard: Clause Document no. 

ITAV EN 62368-1:2014 + A11:2017 

EN IEC 62368-1:2020 + A11:2020 

4.1.5 & 
G3.5.1 

OSM/EE 17.2 
rev 2 

Subject Key words Meeting 

Resistor on the primary side as 
“protective device” (fusible 
resistors) 

Fusible resistor – Primary circuit – 
Protective device 

Zurich 2017 

Ljubljana 2019 

Helsinki 2024 

Question 

In which conditions can a resistor be used in the primary circuit, as a “protective device” 

Decision 

We may accept fusible resistors on the primary side to be used as ”protective devices”, provided 
that they comply with all the following conditions: 

 

a) They shall be used within their specification (see explanatory notes). 

 

b) They shall operate satisfactorily when the appliance is tested. 

The short circuit current shall be determined under worst case fault condition, using a supply 
source with prospective short circuit current of at least 1 500A by performing the test three times, 
each time with a new resistor. 

- If the measured short circuit current during any of the tests is > 35A, fusible resistor(s) shall 
not be used. 

- If the short circuit current is ≤ 35A, satisfactory operation of the fusible resistor shall be 
checked. Tests and measurements shall demonstrate that during worst case fault condition 
the resistor operates within its specification and there is no risk of overload (overheating or 
explosion; refer to attached graphics). 

Furthermore the following criteria as specified in EN 60127-8 clause 9.3.2 shall be considered: 

It shall operate without any of the following phenomena: 

- permanent arcing; 

- ignition; 

- bursting of the fuse resistor; 

- illegibility of marking after test (see item f). 

The following phenomena are neglected: 

- black spots or other marks on the terminations or the body of the fuse resistor  

- arcing times of less than 1ms. 

 

c) Resistors are not accepted in operator access area. 

 

d) Resistors is to be listed as critical component in the test report. 
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e) Resistors cannot be marked as interchangeable. For alternate type resistors satisfactory 
operation shall be demonstrated when tested in the appliance. 

 

f) Identification using part number or the like is to be located adjacent to the resistor such as for 
fuses. 

This applies only to service replaceable parts. 

 

g) Test results shall be documented in the test report and a data sheet provided showing all the 
relevant data for the resistor. 

NOTE: 

EN IEC 62368-1:2024 clause G.3.5.1 states that "Fuse resistors used as a safeguard in the mains 
shall comply with IEC 60127-8" 

Explanatory notes 

This decision replaces OSM-EE decision no. 99/1 which was according LVD AdCo's opinion not 
complete as proof of evidence for compliance of a fusing resistor used as protective device.  

- LVD AdCo supports the Decision. Ref. e-mail from the Chairman of LVD-ADCO Sept. 05, 2017. 

- CENELEC TC 108X confirmed the Decision in their Plenary meeting of Dec. 06 & 07, 2017. 

 

Refer to following documents : 

- CLC/TC 108X/SEC0305/DC (added below) 

- TC 108 Interpretation Panel – Q.02   (added below) 

- EN 60127-8:2018 

 

In Ljubjana 2019, OSM-EE decision 17/2 was modified with following changes: 

- added reference to EN 60127-8, 

- modified number of repetitions from 10 to 3 to align with requirements of the standard EN 
62368-1:2014, clause G.3.5.2. 

In Helsinki 2024, OSM-EE decision 17/2 rev 1 was modified with following changes: 

- add 3rd edition of EN IEC 62368-1 

- remove reference to EN 60950-1 and EN 60065 

- change category to from OFF, TRON to ITAV 

- add a note about clause G.3.5.1 of the 4th edition regarding 60127-8 
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EN 60127-8:2018 clause 9.3.2 
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IEC PAS 60127-8:2014 clause 9.3.2 
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TC108 Standards Interpretation Panel QUESTION 

 

October 28, 2015 

 

IEC 60950-1, Ed. 2, Am 2  

Information technology equipment – Safety – Part 1: General requirements 

 

2.7.3 Short-circuit backup protection 

 

Background: 

 

Fusible resistors have been used extensively over the last couple of decades. They are reliable 
components, similar to fuses, assuming they are used within their specifications. Recently 
however they have been used in different products where they might be used outside of their 
specifications. This might result in high temperatures, fire or explosion. As a result, these fusible 
resistors should be used within their specifications to avoid these problems. 

 

The EU LVD Administrative Co-operation Working Group (LVD ADCO) has expressed concern 
related to safety issues when fusible resistors are used as a protective device in safety standards 
maintained by IEC TC108. Upon further study, 

 

- LVD ADCO and CLC/TC108X believe IEC 60065 covers the concern by inclusion in the standard 
of sub-clauses 3.3, Constructions not specifically covered, and 14.6.5, Protective devices not 
mentioned in 14.6.2, 14.6.3 or 14.6.4. 

 

- LVD ADCO and CLC/TC108X believe IEC 602368-1 covers the concern by inclusion in the 
standard of sub-clauses 4.1.5, Constructions not specifically covered, and G.3.5/G.3.5.1, 
Safeguard components not mentioned in G.3.1 to G.3.4 - Requirements. 

 

However, it remained unresolved whether IEC 60950-1 similarly covered the concern with such 
fusible resistors.   

 

This Interpretation clarifies that IEC 60950-1 adequately covers safety of fusible resistor used in 
ITE until the full transition to IEC 62368-1. 

 

Question to the Panel: 

 

Does the Interpretation Panel agree that the published IEC 60950-1 covers safety of fusible 
resistors used in ITE by nature of the following requirements? 

(a)  Subclause 1.3.4, Constructions not specifically covered, which requires, “Where the 
equipment involves technologies and materials or methods of construction not specifically 
covered in this standard, the equipment shall provide a level of safety not less than that generally 
afforded by this standard and the principles of safety contained herein.” 
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(b)  Subclause 2.7.3 Short-circuit backup protection, which states, “Unless appropriate short-
circuit backup protection is provided, protective devices shall have adequate breaking (rupturing) 
capacity to interrupt the maximum fault current (including short circuit current) which can flow,” 
and  its compliance statement, “Compliance is checked by inspection and by the tests of 5.3.” 

 

Specifically for Europe, the following is noted in an in some countries note in 2.7/2.7.1, 
Overcurrent and earth fault protection in primary circuits Basic requirements: 

 

NOTE In the member countries of CENELEC and in China, the protective devices necessary to 
comply with the requirements of 5.3 must, with certain exceptions, be included as part of the 
equipment. 

 

(c)  Furthermore, subclauses, 5.3.9 Compliance criteria for abnormal operating and fault 
conditions, and 5.3.9.1 During the tests, states, 

 

During the tests of 5.3.4 c), 5.3.5, 5.3.7, 5.3.8 and Clause C.1: 

- if a fire occurs, it shall not propagate beyond the equipment; and 

- the equipment shall not emit molten metal; and 

- ENCLOSURES shall not deform in such a way as to cause non-compliance with 2.1.1, 
2.6.1,2.10.3 (or Annex G) and 4.4.1. 

 

(d)  Additionally, a requirement in 4.7.3.2 is included that requires, for plastic materials of fire 
enclosures located less than 13 mm through air from non-arcing parts which under any condition 
of normal or abnormal operation could attain a temperature sufficient to ignite the material, an 
average time to ignition of the samples shall not be less than 15 s per IEC TS 60695-2-20, Fire 
hazard testing - Part 2-20: Glowing/hot wire based test methods - Hot-wire coil ignitability - 
Apparatus, test method and guidance. Although IEC TS 60695-2-20 has been withdrawn by IEC 
TC89 due to concerns with repeatability and reproducibility, by normative reference in IEC 60950-
1, it remains a requirement for applicable constructions to comply with IEC 60950-1. 

 

Opinion of the Panel: 

 

The Standards Interpretation Panel agrees that IEC 60950-1 adequately covers the safe use of 
fusible resistors in ITE, based on the rationale provided in the Question to the Panel. 

 

Action: 

 

None.  The existing requirements for fusible resistors used in ITE will be replaced by IEC 62368-1 
as part of the transition to IEC 62368-1. 

 

 


